Lændehold

Laendehold

Et lændehold kan komme af at tunge løft, et nys, at have ligget i sengen i en uge med influenza og træk hen over lænden i længere tid eller altid at sidde ned og ikke få bevæget og brugt lænden.

Smerterne kan være lokale i selve lænden, i den ene eller begge sider af lænden eller smerterne kan sprede sig op ad i midtryggen eller give udstrålende smerter ned i balderne og/eller ned i benene.

Lændeholdet kan behandles ved at bruge tid på muskulatur behandling som for eksempel triggerpunkts behandling eller dry needling samt i sammen omgang bruge manipulation behandling af lænde- eller bækken leddene. Samtidig kan der gives øvelser for at patienten har mulighed for at løsne muskulaturen derhjemme, så det er nemmere at få løsnet op i leddene til behandlingen samt senere hen at få øvelser til at styrke og vedligeholde lænden og bækkenet.

Iskias smerter

Iskias er en stor samling er nerver, denne nerve, opstår eller er samlet af de nederste nervestrenge fra lænden og bækkenet. De samler sig lige omkring korsbenet og løber som en helhed ned i benet, hvor der løber nerver ud til forskellige dele af benet og derved innervere eller forsyner hele benet med nervetråde.

Hvis der er et tryk i en længere perioder på iskias nerven, vil det give en hævelse og irritation af nerven og nerven vil begynde at sende smerte signaler op til hjernen. Hjernen vil tyde disse smerter som gående fra lænd/bækkenet og helt ned i benet til ankel/fod niveau. Det er også kendetegnet for Iskias smerter.

Iskias smerter kan afhjælpes af en kiropraktor, dette ved enten at trykke på midten af balden, nær korsbenet, vil man ofte kunne reproducere den kendte udstrålende smerte og derved kunne finde årsagen til iskias smerterne. Hvis dette ikke hjælper, kan problemet være ved bækkenleddet, som kan stå “skævt” og lave et tryk på Iskias nerven. Ved denne problematik, vil manipulation med “Drop funktion” på briksen, ofte løse problemet, sammen med evt. muskel tryk for at løsne den omkringliggende muskulatur, så den ikke også trykke på Iskias nerven.

Diskusprolaps i Lænden

En diskusprolaps i lænden kan opstå af et tungt løft eller en hurtig bevægelse i yderstilling, dog kan det også komme ved små bevægelser med lav vægt. Det er belastning og/eller slidtage af bruskskiven, diskussen, som ved tryk på nerven i rygsøjlen, gør at der kommer smerter. Trykket på nerven i lænden, kan give give kraftige smerter, som kan trække ned i det ene af benene, sjældnere ned i begge ben.

Ved at lave en neurologisk test af lænd og ben, vil en kiropraktor kunne vurderer om der er tegn på en diskusprolaps eller ej, derefter kan der laves behandling af muskulaturen samt manipulation af leddene, for at lindre smerterne i lænden og for det meste få den udstrålende smerter fra benene, til at komme tættere på lænden og måske helt forsvinde.

Det vil normalt tage 3-6 måneder at komme af med smerterne fra en diskusprolaps, dog er der nogen der gør det hurtigere. Diskussen vil først være helt healet op efter omkring 6-9 måneder, men kommer igen an på patienten.